Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2019

"Αυτοί που δεν γύρισαν" ή επίκαιρο πρότζεκτ με θέμα την τοπική ιστορία ...

                  Αφήσαμε μέρες που είναι κατά μέρος την Βυζαντινή Ιστορία και πιάσαμε την τοπική ιστορία σε σχέση με τα γεγονότα του ελληνοιταλικου πόλεμου του 1940... Και για να βρούμε πληροφορίες ψάξαμε στο αρχείο του σχολείου μας,στο διαδίκτυο και σε βιβλία που γράφτηκαν κατά καιρούς για το χωρίο και τους ανθρώπους του που έδωσαν το αίμα τους για την πατρίδα μας...Παρακάτω αυτά που βρήκαμε ,σίγουρα σταγόνα στον ωκεανό ,μα ελπίζω,και ο κύριος ελπίζει,ότι με την ενασχόληση μας αυτή μπήκαμε λίγο στο πνεύμα της εποχής και θα πάψουμε να την μπερδεύουμε με το ...1821!!!(ή ακόμα χειρότερα με το ...Πολυτεχνείο!!! )


Πηγή πρώτη:Το "Βιβλίο Πρακτικών Συνεδριάσεων"ετών 1940 έως 1950



Το μικρο μας σχολείο λοιπόν στο πόλεμο του 1940 από το φτωχικό του ταμείο διέθεσε χρήματα για την αγορά μάλλινων ειδών για τους στρατιώτες μας.Τα γραφόμενα του δασκάλου "ουχί εκ των κρατικών συνδρομών" δέχεται πολλές ...ερμηνείες...!!!

Πηγή δεύτερη: βιβλία που αναφέρονται στο χωριό...


Μαριδάκης Γεωργιος του Μιχαήλ ,Υπαρχος του υποβρυχίου "Πρωτευς"...

Ημερολογιο:Ο Πρωτέας απέπλευσε από τον Ναύσταθμο της Πάτρας το χιονισμένο απόγευμα της 26ης Δεκεμβρίου 1940, για την τέταρτη και τελευταία του περιπολία. Τις προηγούμενες ημέρες στην περιοχή επιχειρούσαν τα Υ/Β Παπανικολής και Κατσώνης, είχαν πετύχει σημαντικά χτυπήματα και το σπουδαιότερο, κατάφεραν να επιστρέψουν ακέραια στη βάση τους.
Το άτυχο υποβρύχιο είχε οριστεί να περιπολεί στο στενό Οτράντο ως τις 8 Ιανουαρίου 1941, είχε περάσει τη ναρκοθετημένη ζώνη και ανέβηκε ανενόχλητο την Αδριατική, με αποστολή να εμποδίσει τη μεταφορά στρατευμάτων από την Ιταλία στην Αλβανία.
Έπεσε πάνω στη Ιταλική νηοπομπή και δεν έχασε την ευκαιρία. Ο κυβερνήτης πλωτάρχης Μιχαήλ Χατζηκωσταντής, με προσεκτικούς, αθόρυβους χειρισμούς έβαλε στόχο και πέτυχε να βυθίσει το μεγαλύτερο πλοίο.
Στις 10:05 της 29ης Δεκεμβρίου 1940, το ελληνικό ατμόπλοιο “ΙΩΝΙΑ” υπέκλεψε σήμα S.O.S. ακολουθούμενο από σήμα κινδύνου S.S.S. (σήμα που υποδεικνύει επίθεση από υποβρύχιο). Και τα δύο σήματα ήταν από το SS Sardenia. Το Ιταλικό πλοίο (φορτηγό 11.452 τόννοι, 150 μέτρων), έπειτα από χτύπημα βυθίστηκε στην είσοδο του κόλπου του Αυλώνα.
Όλοι πανηγύρισαν για την επιτυχία του Πρωτέα, ήξεραν ότι δρούσε σε αυτήν την περιοχή.
Η ιστορία είχε το πιο αναπάντεχο, τραγικό τέλος, οι τορπίλες που βύθισαν το Sardenia πρόδωσαν τη θέση του Πρωτέα, αφού το σκάφος αναγκάστηκε να ανέβει στην επιφάνεια. Το Ιταλικό τορπιλοβόλο Antares δεν έχασε την ευκαιρία, κυνήγησε το Ελληνικό πλοίο και τουλάχιστον μια, από τις 11 βόμβες βυθού, που έριξε στη θάλασσα το πέτυχαν.

Το Υ/Β “ΠΡΩΤΕΥΣ” προσπάθησε να αναδυθεί και να εμβολίσει το T/B “ANTARES”, προτού χαθεί για πάντα.

Πηγη:"Το Μπρονιερο και οι αγωνιστες του" Μαρκος Ντουκακης ,Χανια 1988 και για το γεγονος διαδιχτυο :

Πηγή τρίτη :Μαρτυρίες χωριανών


Την φωτογραφία μας την έδωσε ένας παππούλης από το χωρίο ,είναι ο Μπραουδάκης Ιωάννης του Γεωργιου ,Λοχιας,έπεσε στην Αλβανια μαζι με τον αδερφο το Νικηφόρο, ο οποιος ητο ανθυπασπιστής στο 44 Συνταγμα Πεζικου,σκοτωθηκε στο υψωμα Πούντα Νορντ στις 14 Μάρτη του 1941.Απο το χωριο Εμπρόσνερο επισης "εξαφανισθείς" δηλωθηκε ο Λιλικάκης Παυλος του Ιωαννη,δεν βρεθηκε μετα την μαχη κανενα ιχνος του,και ένα ακομα θυμα, ο Βαρδακης Ιωσηφ που δεν προλαβε να παει στο μετωπο αφου τον πρόλαβε μια Ιταλικη βομβα στον στρατωνα των Χανιων μεσα...

Άσχετο με την επέτειο της 28ης μα σχετικό με την περίοδο, ένας κατάλογος με τα εκτελεσμένα θύματα της Κατοχής από τους Γερμανούς...



Η παρούσα εργασία έγινε με τους μαθητές Ε και Στ ταξης  του σχολείου μας...



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου