Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2014

Το χωρίο μαςΚάμπος του Αποκόρωνα,Μάης του 1864


ΙΣΤΟΡΙΑ:

Η παλαιότερη μνεία του χωριού γίνεται το 1355 όπου αναφέρεται ως Brusnero.("Ομπρομεριά" στα Κρητικά,αποτελούσε φέουδο του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως.Το είχε νοικιάσει η εγγονή του γνωστού Κρητικάρχη Αλέξη Καλέργη) Ο Φραντσίσκο Μπαρότσι το 1577 αναφέρει το χωριό ως Obrosnero, ενώ στην απογραφή του Καστροφύλακα το 1583 (Κ237) αναφέρεται ως Brosnero με 389 κατοίκους και στο Κ223 ως Ombros nero.Η προσωρινή διοίκηση της Κρήτης το 1822 είχε την έδρα της στο χωριό. Το 1834 αναφερεται στη μεγαλη Αιγυπτιακη απογραφη με 75 χριστιανικές και 15 Τούρκικες οικογενειες.Στο χωριό γεννήθηκε το 1873 ο αγιορείτης μοναχός Αβιμέλεχ, κατά κόσμον Γεράσιμος Μπονάκης.ΓΕΝΙΚΑ:

Ο Εμπρόσνερος βρίσκεται 38 χλμ νοτιοανατολικά των Χανίων στους πρόποδες των Λευκών Ορέων σε υψόμετρο 260μέτρων στην είσοδο των στενών της Κράπης και του Κατρέ, που οδηγούν στην περιοχή των Σφακίων. Σύμφωνα με τηναπογραφή του 2001, έχει πληθυσμό 268 κατοίκων που ασχολούνται κυρίως με την κτηνοτροφία, την ελαιοκαλλιέργεια, την αμπελοκαλλιέργεια και την καλλιέργεια χαρουπιών. Η περιοχή είναι πλούσια σε υδάτινους πόρους και σε αυτούς οφείλεται κατά πολλές εκδοχές, η ονομασία του χωριού αλλά και της ευρύτερης περιοχής η οποία πριν την διοικητική αναδιάρθρωση του 2010 ονομαζόταν Δήμος Κρυονερίδας, με πρωτεύουσα τις Βρύσες.

ΓΙΑΤΙ ΟΝΟΜΑΣΤΗΚΕ ΕΤΣΙ:

Αν ψάξει κανείς συναντά τουλάχιστον τρεις!!! εκδοχες:1.Όταν φτάνει κάποιος στο χωρίο από τον κάτω δρόμο συναντά πρώτα τις πηγές με το νερό (πάνω από την τοποθεσία "Κρεμαστός")2.Όταν βρεχει στην ευρύτερη περιοχή το πρώτο νερό του χρόνου πέφτει πάντα στο χωρίο μας και 3.τα παλιά χρόνια το χωριό ήταν εγκατεστημενο πολύ πιο ψηλά στο βουνό αλλά οι κάτοικοι κατέβηκαν χαμηλότερα στην σημερινή τοποθεσία για να είναι "Μπροστά στο νερό"!!!(Εννοώντας μάλλον το χείμαρρο Τζαγκάρο που ενώνεται με το βρυσιανό Μπούτακα).

ΣΙΓΟΥΡΑ ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ!!!

Μα ποιο;;;Το γένος του χωριού βέβαια!!!Από τις πρώτες αναφορές μιλάμε για το "Μπρόνιερο",ουδέτερο κι όχι αρσενικό!!!Σε κάποια έρευνα που είχαμε κάνει πριν χρόνια στη βιβλιοθήκη Χανίων είχαμε βρει το όνομα του συγγραφέα που πριν 60 χρόνια το έκανε αρσενικό και επειδή μάλλον ανήκε στην κυρίαρχη ιδεολογία μας κάνανε με το ζόρι "Εμπρόσνερος"!!!


(Από ημερολόγιο του Πολιτιστικού μας συλλόγου)Ο κύριος Ν.Γ.Κοντουσόπουλος στη παραπάνω εργασία του μας έκανε την τιμή να βαλει και το χωρίο μας σαν ένα από τα 163 σημεία της Κρητικής γλωσσολογικής του περιπλάνησης (ντοπιολαλία)(Πανεπιστημιακές εκδόσεις Κρητης ,1988)


ΤΑ ΚΑΜΑΡΙΑ ΜΑΣ!!!

Εκτός από το Δημοτικό Σχολείο μας,το χωρίο μας εχει άλλα τρία  πράγματα για τα οποία είμαστε περήφανοι!!!

ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΜΑΣ


Δεν έχουνε και πολλά χωριά στο νομό τέτοια ΘΕΑΤΡΑΡΑ!!!

Ο ΠΥΡΓΟΣ ΤΟΥ ΑΛΗΔΑΚΗ


(Δεν γράφουμε τίποτα για αυτό αφού πριν 10 χρόνια έχουμε γράψει ολόκληρο βιβλίο!!! το οποιο θα ανεβάσουμε εν καιρώ!!!)


ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΜΑΣ!!!
H γειτονιά του χωριού "Μεσοχώρι" ,φωτογραφημένη πιθανότατα πάνω από τον Άγιο Αντώνιο,στα τέλη της δεκαετίας του 1950...Στη μέση διακρίνεται ο δρόμος που οδηγεί στον "Κρεμαστό" και το θέατρο και λίγο πιο δεξιά η ανηφόρα που οδηγεί στο σχολείο μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου